Archívum

 

Összefoglaló tájékoztató a Bp. II. kerületi, 2016/2017. tanévi, diák- és egyéb gyermek- és tömeg- sakk versenyekről

A Magyar Sakkszövetség (MSSZ) és a Magyar Diáksport Szövetség között egyelőre még zajlanak a tárgyalások a Diákolimpia védjegy használati szerződés feltételeiről. A Magyar Sakkszövetség közleményben jelezte, hogy amennyiben az MSSZ elnöksége ezeket a feltételeket kedvezőtlennek ítéli, úgy a saját versenyrendszerében hirdethet meg iskolai versenyeket, az alap- és középfokú köznevelési intézményekben (iskolákban) tanulók részére a diákolimpia megnevezés mellőzésével. Az MSSZ közzétett tervezete szerint akármilyen néven is futnak majd a versenyek, a rendszerük hasonló lesz a tavalyihoz. E szerint az egyéni bajnokság két – „amatőr” és „értékszámos” – kategóriában kerül megrendezésre. Az egyéni versenyen „amatőr” kategóriában azok a tanulók indulhatnak, akik nem rendelkeznek FIDE értékszámmal a versenysorozat kezdetekor. A FIDE értékszámmal rendelkező játékosok az un, „értékszámos” kategóriában kötelesek indulni. Az „értékszámos” kategóriákban nem lesz kerületi selejtező, csak megyei/budapesti, majd országos döntő, az értékszám nélküliek egyéni versenye, valamint a csapatverseny viszont a régi – felmenő – rendszerű. ( A kerületi versenyről lehet feljutni a budapestibe, onnan az országosba.) A csapatversenyeken értékszámos versenyzők is részt vehetnek. Van azonban egy döntő eltérés: az MSSZ saját versenyénél a FIDE korhatárait tervezi alkalmazni, amelyek egy évvel eltérnek a Diákolimpia korhatáraitól. Kérdésünkre az MSSZ illetékesei arról tájékoztattak, hogy csak az MDSZ-szel folytatott tárgyalások lezárása után születik döntés a versenyrendszer, és így a korhatárok kérdésében. Tekintettel viszont arra, hogy az alacsonyabb szintű versenyeknek szakmailag ezután is az országos rendszerhez kell igazodniuk, de annak feltételeit az előző években csak Karácsony magasságában tették közzé, a kerületi versenyek rendezőinek komoly gondot jelentenek a korhatárok. Ezek meghatározásával a lehető legtovább – a kerületi verseny nevezési határideje előtt néhány napig – várni kívánunk, azzal, hogy amennyiben addig nem születik döntés, a diákolimpiai korhatárokat fogjuk alkalmazni. Emlékeztetőül a folyó tanévre tervezett sakkversenyek és azok lebonyolítási rendszere:

 

1./     Diák- (olimpiai?) csapatverseny, egyben az értékszámos diák sakkozók kerületi bajnoksága:

 

I-VI. kcs. nyílt, svájci rendszerű egyéni csapatversenye. A csapatok értékelése a lányoknál a legjobb 3, a fiúknál a legjobb 4 játékos összpontszáma alapján történik, értékszámosok és értékszám nélküliek egyaránt játszhatnak. Versenyszámok: A. „alsós” (I-II. kcs.), B. „felsős” (III-IV. kcs.), C. „középiskolás” (V-VI. kcs.), fiúk és lányok (összesen 6 versenyszám). A fiú csapatokban lányok játszhatnak, fordítva ez nem lehetséges.

A meghirdetett 6 versenyszámban az egyéni eredményeket is értékelni és díjazni fogjuk, de egyéniben innen továbbjutni nem lehet, csak majd a 2017 eleji amatőr (zárt) egyéni versenyről.

Tervezett időpont: november 10. vagy 17.

Budapest II. kerületi 2016/2017. tanévi Diák Sakkbajnokság, Egyéni Csapatverseny és Nyílt Egyéni Verseny, előzetes versenykiírás.

A verseny végeredménye: összesítő,  alsósok, felsősök.

 

2./   Diák- (olimpiai?) egyéni verseny:

 

Egyéni (továbbjutásra is jogosító) versenyt csak az értékszám nélküli amatőröknek rendezünk, az értékszámmal rendelkező sakkozók közvetlenül a februári nyílt budapesti versenyre nevezhetnek majd. A kerületi verseny valamennyi versenyszáma selejtező – döntő rendszerű, azzal, hogy selejtezőt csak azokban a versenyszámokban rendezünk, ahol 10 főnél több induló van, a maximum 10 fős kategóriákban egy versenynap alapján végeredményt hirdetünk. Alapvetően korcsoportonként és nemenként külön versenyre kerül sor, de az egyes versenyszámok mezőnyét a rendezők indokolt esetben összevonhatják.

  1. versenynap: az I. és II. korcsoport valamennyi versenyszámának svájci rendszerű selejtezője, ill. kis létszám esetén döntője, valamint a III-VI. korcsoportok azon versenyszámainak selejtezője, amelyekben 10-nél több induló van. (Emiatt a 2. versenynap nevezési határideje is azonos lesz az 1. versenynapéval!)
  2. versenynap: az 1. versenynapon megrendezésre került selejtezők döntője, valamint a III-VI. korcsoportok azon versenyszámainak döntője, amelyekben 10-nél kevesebb induló van.

Időpont: január vége. Tervezett versenynapok: január 19. és 26.

 

Budapest II. kerületének Diákolimpiai Sakkbajnoksága, 2016/2017., amatőr egyéni verseny

1. versenynap – az I-II. kcs. fiúk és lányok és a III-IV. kcs. fiúk versenye (selejtezők, 11 fő alatti létszám esetén döntők): január 19-én (csütörtökön), 14.30/15.00 – kb. 18.30-ig, Törökvész Úti Általános Iskola

2. versenynap – a III-IV. kcs. lányok és az V-VI. kcs. fiúk és lányok versenye (5 fordulós svájci vagy körmérkőzéses döntők), valamint az 1. versenynapon megrendezett selejtezők döntői: január 26-án (csütörtökön), 15.00/15.15 – kb. 18.30-ig,  II. Rákóczi Ferenc Gimnázium.

Részletes versenykiírás.

A verseny végeredménye: (összesítő, részletes eredmények).

3./   Mikulás Kupa

Mikulás Kupa, 2016. december 8., Klebelsberg Iskola

A szokásos – minden, a II. kerülethez kötődő diák és lakos számára nyílt – rendszerben.

Időpont: december eleje. Tervezett versenynap: december 8. vagy 15.

A verseny végeredménye: összesítő, I. kcs. és ovis, II. kcs.,  felsősök és nagyobbak.

 

Tavaszi Sakkverseny

gyermekeknek és amatőröknek az Ökumenikus Általános Iskolában 2016. május 5-én.

A részletes versenykiírás itt olvasható.

2015. november 19-én megrendezésre került II. kerületi sakk diákolimpia végeredménye:

Összesítő

Egyéni alsós

Egyéni felsős és középiskolás

A Mikulás Kupa végeredménye: összesítő, I. kcs. és ovisok, II. kcs., nagyok.

Budapest II. kerületének DIÁK sakkbajnoksága, 2015/2016.

AZ „AMATŐR” EGYÉNI VERSENY KIÍRÁSA

A verseny ideje:

  1. versenynap – I-VI. kcs., selejtezők (kis létszám esetén döntők):
  2. január 25-én (hétfőn), 14.30/15.00 – kb. 18.30-ig,
  3. versenynap – I-VI. kcs., a 10 főnél nagyobb létszámú versenyszámok döntői:                
  4. január 28-án (csütörtökön), 15.00/15.15 – kb. 18.15-ig.

A verseny helye:

jan. 25-én  a Klebelsberg Kultúrkúria, II., Pesthidegkút,Templom  u.  2-10.

jan. 28-án  a Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium,

II., Pesthidegkút, Szabadság u. 35-37.

Részletes versenykiírás.

Az egyéni verseny összefoglaló, illetve részletes eredménylistája.

 

A 2015/16. évi Sakk Diákolimpia kerületi csapatversenyére november 19-én (csütörtök) 14.30/15.00-18.30 között kerül sor a Klebelsberg Iskolában (II., Pesthidegkút, Szabadság u. 35-37.)
A részletes versenykiírás itt olvasható. dovk1516csapat