A HÜSI SC csapatainak 2019/2020. évi versenyprogramja:

A HÜSI SC csapatainak 2019/2020. évi versenyprogramjához

A felnőtt I. csapat az NB I/B-ben, a felnőtt II. a Bp. II. osztályban, a felnőtt III. a Bp. III. osztályban szerepel.

A Budapesti Ifjúsági csapatbajnokság Hivatalos osztályába egy, az Amatőr osztály őszi versenyére két csapatot neveztünk. Részt veszünk az Országos Ifjúsági Csapatbajnokság október 26-29. közötti versenyén is.

A mérkőzések helyszíne: Hazai mérkőzéseinket a II: Rákóczi Ferenc Gimnáziumban játsszuk (II., Keleti Károly u. 37.), a többi mérkőzést a versenyprogramban megadott címen. Az ifi CSB valamennyi mérkőzésére egy központi helyen kerül sor: Törekvés MK, X., Könyves Kálmán krt. 25.

(Új) csapatbajnoki versenytermünk: a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium,  II., Keleti Károly u. 37. A versenyterem a bejárattól balra, a földszinten található.

terkep

Megközelíthető:

 • a Mechwart téri villamos megállótól 10 perc gyalog (4-es, 6-os, 17-es villamosok)
 • a Széll Kálmán tértől és a Szilágyi Erzsébet fasori villamosok és buszok Nyúl utcai megállójától egyaránt 15 perc gyalog
 • a 11-es és a 111-es busz Rét utcai megállójától 5 perc gyalog (lefelé)
 • a 149-es busszal is (de erre a Szél Kálmán tér felől nem érdemes várni).

A gépjárművel közlekedőknek: A Keleti Károly utca a Marczibányi tértől a Margit krt. felé egyirányú, és az utcában szinte teljesen reménytelen parkolóhelyet találni még vasárnap is. A Marczibányi téren érdemes először körülnézni, ott, vagy valamelyik mellékutcában jobb a helyzet.

A mérkőzések kezdési ideje (valamennyi osztályban egységesen) 10.00.  (Az NB-ben lehetséges eltérés, ezt az adott mérkőzésnél jelezzük.)

Játékidő (ez viszont többféle, tessék odafigyelni, hogy mikor melyik él!):

 • Az NB I/B-ben, valamint a Bp. II. és III. osztályban egyaránt 90 perc 40 lépésre, majd 30 perc leesésig, mindkét játékszakaszban megtett lépésenként 30 másodperc többletidővel. A játszmajegyzés végig kötelező. Várakozási idő 60 perc.
 • Az ifi Hivatalos osztályban 90 perc, lépésenként 30 másodperc többletidővel. A játszmajegyzés végig kötelező. Várakozási idő 30 perc.
 • Az ifi Amatőr osztályban (ahol versenynaponként 3-3 forduló lesz, 10.00, 11.00, ill. 12.00 órai kezdési időponttal) 25 perc játékosonként, a FIDE rapid szabályai szerint. Várakozási idő 15 perc.

Az egyes csapatbajnokságok részletes versenykiírásai megtalálhatók a Magyar Sakkszövetség http://chess.hu , illetőleg a Budapesti Sakkszövetség www.bssz.hu honlapján. Ugyanitt lehet információt szerezni a fontosabb egyéni versenyekről is.

Kérünk mindenkit a kezdési időpont előtt legkésőbb 10-15 perccel megjelenni, hogy csapataink időhátrány és idegeskedés nélkül időben leülhessenek!

A felnőtt 1. csapatunkat én szervezem, a felnőtt 2. és 3., valamint az ifi csapatainkat Vona Zsolt szakosztályvezető (70/5041864, 20/3525540, vonazs1967@gmail.com ), a már évek óta alkalmazott és bevált, (de a biztonság kedvéért nemsokára még egyszer e-mailben szétküldésre kerülő) szervezési rendszer szerint. Ennek lényege: az éves versenynaptár és az egyes csapatok kereteinek ismeretében mindenki elő tudja jegyezni azokat az időpontokat, amikor jó eséllyel játszani fog. Legkésőbb az egyes mérkőzéseket megelőző pénteki klubnapot követően a lehető leggyorsabban (persze, ha egy mód van rá, már előbb) a szervező e-mailben közzéteszi a – természetesen az előzetes jelzések, egyeztetések figyelembe vételével kialakított – konkrét összeállításokat. Ettől kezdve viszont már a játékosok felelőssége, hogy az összeállítást megismerjék, és az érintettek ott is legyenek a mérkőzésen! A péntektől vasárnapig terjedő időszakban törvényszerűen előfordulhatnak, közbejöhetnek előre nem látható, elháríthatatlan akadályoztatások. Ezek „kézi” kezelését a szervezők természetesen vállalják, de az esetleges akadályoztatást a játékosnak kell jeleznie, minél előbb!

A vidéki mérkőzésekre esetenkénti megbeszélés szerint, közösen utazunk.

A felnőtt I. csapatunk vezetője (aki a mérkőzés helyszínén a sportkört képviseli) én vagyok, a távollétemben Erdélyi Zombor (70-546-8477, ezombor@gmail.com), a felnőtt II. csapatunké szintén én, a III. csapaté Vona Zsolt, az ifi csapatoké László Laura (30-647-5523, asztyi@gmail.com.

Budapest, 2019. szeptember 27.

Valis János

1028 Gyöngyvirág. u. 13.

E-mail: husi.sc@gmail.com

tel.: 397-1719, 20-934-3066

Az ajánlott egyéni versenyek (kiemelten a saját rendezvényeink) listáját később tesszük közzé.

Javasoljuk, hogy a gyerekek folyamatosan kérjék az edzők tanácsait, hogy milyen versenyen induljanak (minél többön)!

A csapatok szervezése

Az új idényben továbbra is a több éve bevezetett (és bevált) rendszert kívánjuk alkalmazni csapataink fordulónkénti szervezésénél. A felnőtt 1. csapatunkat ebben a szezonban is én szervezem (06-20-934-3066,  397-1719), a felnőtt 2. és 3. és az ifi csapatokat Vona Zsolt szakosztályvezető (06-70-504-1864, 06-20-3525540, vonazs1967@gmail.com).

A szervező munka során alkalmazásra kerülő elveket és módszereket az alábbiakban ismertetem. Kérem, hogy ezeket minden játékosunk fogadja el, illetve ha valakinek eltérő javaslata vagy ellenvéleménye van, azt rövid időn belül tudassa velem!

Az éves csapatbajnoki versenyprogramot (időpontokkal, helyszínekkel) nemrég mindenki megkapta.

Elvileg – a szabályok adta korlátozásokkal (vonalhúzás, ifi korhatár) bárki, bármelyik csapatunkhoz

„behívható”. Természetesen az egyes csapatoknál számításba jövő játékosok körét az ésszerűség és a realitások alapján szűkíteni kell. Ennek érdekében mellékelten közzéteszem, és valamennyi érintetthez eljuttatom az egyes csapatok tágabb kereteit.

A kereteknél meghatároztam a játékosok vállalásai és az azt követő személyes egyeztetések alapján az egyes sakkozók státuszát. Itt a következő besorolások lehetségesek:

 • fix – ellentétes értelmű eseti megállapodás hiányában az illető játszik a mérkőzés(ek)en
 • változó – a szűkebb keret tagja, de mivel vagy nincs fix helye, vagy nem tud valamennyi mérkőzésen szerepelni, alkalmanként egyeztetjük, hogy az adott meccsen játszik-e
 • határeset – a 2. és a 3. csapat határán levő sakkozók speciális besorolása: valamelyik csapatban fixen játszik, de hogy melyikben, azt alkalmanként egyeztetni kell
 • beugró – alapvetően nem játszik, csak az illető sakkozó (vagy a sportkör) kezdeményezésére, alkalmanként ugrik be.

Kérem, hogy a változó státuszú versenyzők a soron következő mérkőzés(ek) előtt mielőbb jelezzék a szervező(k) felé, hogy akarnak-e, tudnak-e játszani! Ugyanez vonatkozik a beugró státuszúakra is, abban az esetben, ha a következő mérkőzésen szerepelni szeretnének.

A versenynaptár szerinti egyes mérkőzésekkel kapcsolatos alkalmankénti jelzéseket legkésőbb a mérkőzést megelőző klubnap végéig, de lehetőleg az adott hét elején kérem eljuttatni az érintett csapat szervezőjéhez! (Persze előbb is lehet J.)

A beérkezett jelzések alapján a szervező eldönti az adott hétvégi összeállításokat, és amint lehet, e-mailben közzéteszi azt. Az e-mailes kommunikációnak megvan viszont az az árnyoldala, hogy nem ellenőrizhető, valóban eljutott-e az információ a címzetthez. Ezt azonban nem kívánjuk a bizonytalan emberek körbetelefonálásával ellenőrizni. A következő együttműködést kérem mindenkitől:

MINDEN EGYES JÁTÉKOSUNK LEGYEN SZÍVES, VEGYE A FÁRADSÁGOT, ÉS AZ ADOTT PÉNTEKEKEN (IFIK) VAGY SZOMBATON (FELNŐTTEK) GYŐZŐDJEN MEG ARRÓL, HOGY SZÁMÍT-E RÁ A SPORTKÖR AZ ADOTT FORDULÓBAN ÉS ELTÉRŐ VÉLEMÉNYE ESETÉN MÉG AZNAP JELEZZE A KIFOGÁSÁT! NE A CSAPATVEZETŐ, HANEM A JÁTÉKOS FELELŐSSÉGE LEGYEN, HOGY – KÜLÖNÖSEN A VÁLTOZÓ STÁTUSZÚAKNÁL – AZ EGYEZTETÉS TÉNYLEGESEN MEGTÖRTÉNJEN! (Az e-mail-beli lemondás pld. csak akkor fogadható el, ha az illető megkapta a „vettem, rendben” visszajelzést. Ellenkező esetben kéretik telefonon vagy személyesen megkeresni a szervezőt!)

A péntektől vasárnapig terjedő időszakban törvényszerűen előfordulhatnak, közbejöhetnek előre nem látható, elháríthatatlan akadályoztatások. Ezek „kézi” kezelését a szervezők végzik. Kérjük az ilyen jelzéseket lehetőség szerint minél előbb eljuttatni hozzájuk, mert ilyenkor már úgy kell a kieső játékos pótlásáról gondoskodni, hogy a beugró nem számított rá, hogy aznap sakkoznia kell, és jó eséllyel más – pld. családi – programot kell lemondania.

A jobb ifik az ifi I-ben, a kevésbé erős, de már gyakorlott ifik a felnőtt III. és az ifi II-ben (vagy akár az ifi I-ben is) sűrűbben, a kezdő ifik a felnőtt III. és az ifi II-ben (ifi III-ban?) ritkábban számíthatnak játéklehetőségre, illetve behívásra.

Végső soron tehát (a fenti módon lefolytatott egyeztetést követően) minden, a pénteki összeállításban csapatba jelölt sakkozó megjelenésére számítunk a mérkőzés napján (legkésőbb a kezdési időpont előtt 10 perccel). Természetesen a fix és hasonló státusú játékosoktól is köszönettel fogadunk egy-egy megnyugtató „ott leszek” tartalmú e-mailt.

Valamennyi csapatunk alkalmankénti, végleges összeállításának a meghatározása vezető edzőként továbbra is az én jogköröm. Ezzel a jogommal azonban csak a lehető legritkábban, kivételesen indokolt esetekben kívánok élni. Alapvetően a szervezők állítják össze tehát az egyes csapatokat.

Kérem a fentiekkel, valamint a közzétett keretekkel kapcsolatos esetleges észrevételeket, kifogásokat, módosítási igényeket minél előbb eljuttatni hozzám!

Budapest, 2019. szeptember 19.

Üdvözlettel: Valis János